Instructiuni de exploatare ale sobelor si semineelor
Combustibil
Utilizati numai lemne naturale netratate chimic, precum si brichete de lemn fara clei de legatura.
Important este ca lemnele sa fie uscate. Uscate se numesc lemnele care au umiditate sub 20%. Acestea se obtin prin depozitare in mediu uscat si aerisit cel putin 2 ani. Lemnele se depoziteaza taiate si asezate, iar grosimea lor trebuie sa fie intre 5 si 15 cm.
De ce nu trebuie sa se utilizeze lemne umede?
1. Umiditatea din lemne reduce caldura lor de ardere. Cea mai mare parte a caldurii se consuma pentru evaporarea umiditatii, iar restul poate sa nu fie suficient pentru asigurarea incalzirii necesare. De exemplu pentru 20 kg. lemne umede poate sa insemne 10 kg. lemne uscate si 10 litri de apa adaugate in foc;
2. Aburul reduce temperatura de incalzire si ajuta la formarea funinginii, care se aduna si se formeaza - un strat negru si solid - pe peretii camerei de ardere, ceramicii de sticla, burlanelor si cosului;
3. Creste poluarea mediului inconjurator, intrucat gazele parasesc cosul nearse.
Aprinderea
Scopul aprinderii este sa incalzeasca peretii camerei de ardere, burlanelor si cosului pentru realizarea tirajului print-un foc stabil intens, fara a fi nevoie de deschiderea repetata a usii pentru ajustarea ei.
1. Inainte de reaprindere curatati cenusa de pe gratar;
2. Deschideti complet clapetele pentru aerul primar si pentru gazele de fum;
3. Puneti doua lemne sparte in camera de ardere, paralel unul peste altul pe cele doua parti ale gratarului;
4. Mototoliti un ziar citit si puneti-l in partea din fata a gratarului, intre lemne. Nu utilizati hartie satinata sau impregnanta;
5. Peste hartie adaugati surcele mici uscate. De preferat, pentru aprindere, sunt surcelele din lemn moale. Asezati surcelele in asa fel incat sa nu se darame si sa nu se stinga focul. Peste surcele puneti cateva lemne despicate;
6. Aprindeti hartia. Cand hartia se aprinde, inchideti usa camerei de ardere;
7. Lasati clapa pentru aerul primar deschisa, pana cand flacara cuprinde intreaga camera de ardere. Scopul este sa aprindeti semineul din prima incercare, cu un bat de chibrit, fara forfota excesiva si adaugare multipla de hartie si surcele.
Aprovizionare cu lemne
Nu asteptati ca toata caldura emanata de foc sa fie constanta in timp. Lemnele ard cel mai bine la cicluri. Ciclu este timpul de la aprindere al lemnelor alimentate deasupra jaraticului pana la transformarea intr-un strat nou de jar. Fiecare ciclu poate asigura caldura pentru cateva ore, in functie de cate lemne si cum sunt alimentate. Niciodata nu adaugati numai cate un lemn-doua. Numarul lor mai mare este necesar pentru formarea unui strat de jaratic, care retine caldura si mentine arderea. Lemnele despicate, aruncate in mod incrucisat ard mai repede, intrucat aerul care intra are posibilitatea sa ajunga la toate lemnele in acelasi timp. Astfel de asezare este adecvata la necesitatea separarii intensive de caldura.
Pentru atingerea unui foc stabil indelungat, adunati carbunii pe gratar si puneti peste ei in mod compact lemne mai mari. Indesarea, in paralel, aranjarea lemnelor previne infiltrarea de aer si flacari intre ele si pastreaza interiorul cupei pentru ardere mai tarzie. Deschideti complet regulatorul de aer primar. Cand lemnele din exterior se aprind, reduceti aerul pana la intensitatea de ardere dorita a focului.
Cate lemne sunt necesare depinde de puterea semineului si caldura dorita. Cantitatea de lemne uscata utilizata este 0.36 pana la 0.5 kg pe ora pentru fiecare kilowatt putere de incalzire recomandata. Cifra mai mica este valabila pentru lemnele mai uscate.
Aspecte ale arderii corecte
1. Arderea trebuie sa decurga prin prezenta flacarilor pana la transformarea lemnelor in jaratec. Scopul este sa nu mocneasca si sa scoata fum. Fumul nu este un produs normal pentru arderea lemnelor ci este urmarea a unei ardei incorecte;
2. Daca in semineu exista caramizi rezistente la caldura, ele trebuie sa-si mentina culoarea naturala in galben-maro si nu in negru;
3. Cu lemne uscate si regulator de aer primar suficient, trebuie sa fie "atinsa" aprinderea la fiecare noua prealimentare;
4. Sticloceramica de pe usa (daca exista) trebuie sa fie curata in permanenta;
5. Gazele degajate pe varful cosului trebuie sa fie incolore sau albe. Fumul gri denota o ardere mocnita si incorecta.