Caramida pentru cos de fum Grecia
Avantajele caramizii pentru cos de fum Grecia
Costuri reduse cu 60% la manopera si materile, comparativ cu cosurile de fum construite din caramida clasica;
Eliminarea riscurilor de incendii si intoxicatii cu monoxid de carbon datorita reducerii numarului de rosturi de zidarie;
Functionare corespunzatoare pe termen lung, fara alte intretineri, precum si tiraj optim;
Aspect placut.
Cosul din caramida normala plina are forma interioara patrata – care reduce tirajul, in fapt forma optima fiind cea circulara. Pentru a obtine acelasi tiraj cu un cos patrat, sectiunea trebuie sa fie mai mare, nemaivorbind de sectiunile dreptunghiulare cu diferenta mare intre cele doua laturi, care reduc tirajul si mai mult. Pe urma, funinginea se depune cu mult mai repede in colturi decat la o sectiune circulara. Pentru a obtine o sectiune interioara circulara la un cos din caramida trebuie adoptate sisteme anevoioase si costisitoare.
Orice cos trebuie sa aiba pe interior un finisaj foarte neted, intrucat denivelarile sau rugozitatile reduc tirajul si favorizeaza depunerile de funingine. Si finisajul este o operatiune anevoioasa mai ales in cazul sectiunilor interioare foarte mici. Din acest motiv, majoritatea cosurilor din caramida efectiv construite nu sunt finisate pe interior, cu consecintele mai sus descrise.
Cosul din caramida are o greutate de minim 180 kg/ml pentru o sectiune interioara de 12×12 cm. (potrivita doar pentru o soba mica), ceea ce obliga realizarea unui postament foarte solid, care ridica simtitor costurile de constructie. Comparativ, un cos circular ø18 cm cantareste doar 45 kg/ml.
Gabaritul extern al unui cos din caramida normala este de minim 38×38 cm pentru acelasi 12×12 cm, in timp ce cosul circular ø18 cm are dimensiuni exterioare de 25×25 cm.
Incendiile de funingine duc la fisurarea rapida a caramizilor si a mortarului obisnuite, ceea ce duce la scapari de gaze arse si scantei in incaperile locuite sau poduri. Ulterior, unele bucati de caramida pot cadea in interiorul cosului obturandu-l. Folosirea caramizilor si a mortarului refractare ar putea rezolva problemele aferente supraincalzirii, dar nu si cele referitoare la forma, greutate, costuri de achizitie si de montaj.
In caz de consumatori pe combustibil gazos, ce produc cantitati insemnate de condens acid, caramida si mortarul obisnuit permit patrunderea acestuia in pori, cu aparitia de pete in peretii si erodarea rapida a structurii cosului. Si in acest caz exista pericolul desprinderii unor bucati din interior si obturarii cosului. Pentru a evita inconvenientul, se impune captusirea interioara cu material rezistent la coroziune, cel mai des folosit fiind otelul inox. În cazul in care cosul este deja ridicat, acest lucru este posibil doar daca sectiunea utila ce ramane este suficient de ampla pentru a asigura o evacuare corespunzatoare. Otelul inox, la randul lui, nu poate fi oricare, ci doar cel avand compozitia antiacida, special conceputa pentru evacuare gazelor arse, denumit AISI 316L sau DIN W 1.4404. Pretul lui este ridicat.
Cosul de fum, din punct de vedere functional, este o componenta importanta a instalatiei termice. Trebuie deci dimensionat tinand cont de caracteristicile sursei de caldura pe care o deserveste si a cladirii in care este amplasat.